"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 13/07/2006

El PSM insta el Consell de Mallorca a negar validesa a la distinció que la Diputació atorgà a Franco l’any 1953

El PSM tornarà a demanar al Consell de Mallorca que sufragui i erigeixi un monument emblemàtic a la memòria de tots els qui varen ser executats, perseguits o represaliats per haver defensat la democràcia i un règim de llibertats enfront de la sublevació militar de 1936 i la dictadura franquista.El PSM presentarà al proper Ple del Consell de Mallorca una moció d’urgència per instar a la institució mallorquina a negar qualsevol validesa a la Medalla Única d’Or i Brillants atorgada a Francisco Franco per part de la Diputació Provincial el juny de 1953. Antoni Alorda, portaveu del PSM, recorda que el Consell és hereu en part de la Diputació i posa com a exemple el fet que els Fills Predilectes aprovats per la Diputació figueren a la Sala de Plens del Consell de Mallorca. En aquest sentit, Alorda sol•licita a la institució mallorquina que, com a gest simbòlic, retiri la Medalla al dictador.

El PSM lamenta que el Partit Popular es negui reiteradament a condemnar la dictadura franquista. Alorda considera que l’excusa que esgrimeixen els populars per oposar-se a la condemna “és infame, perquè no es pot posar al mateix sac a aquells que moriren per defensar la democràcia amb aquells que donaren un cop d’estat”. Els nacionalistes recorden que, el 17 de març, el comitè de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa acordà "la proclamació d’una declaració oficial de condemna internacional del règim de Franco i es declari la data del 18 de juliol de 2006 com a dia oficial de comdemna del règim de Franco" i que en una declaració semblant en el Parlament Europeu en sessió de dia 4 de juliol, el PP, i els partits d’extremadreta europeus, votaren en contra de condemnar el cop d’Estat. El portaveu nacionalista considera que aquesta “és una actitud injustificable que cal reconduir”

El PSM considera “de justícia” que el Consell de Mallorca que condemni el cop d'estat franquista així com les greus violacions dels drets humans que es varen cometre durant la dictadura. Alorda recorda que “el 18 de juliol de 2006 es compleixen 70 anys de la sublevació militar contra el govern de la República i que, arran de la sublevació, es va produir una repressió brutal a tot l’Estat, amb un balanç a Mallorca de l’ordre de 3.000 morts i milers de damnificats durant molts d’anys per haver-se mantingut lleials a la legalitat republicana”.

Des del PSM consideren que la democràcia ha anat reconeixent a aquelles víctimes de la llibertat, però de manera insuficient. A parer dels nacionalistes, la transició va segellar un pacte de silenci que ha escatimat la rehabilitació moral, política i jurídica de les víctimes, presos, exiliats i represaliats en general. En aquest sentit, el grup de Consellers del PSM sol•licitarà al Consell la creació d’una línia de beques per a l’estudi i difusió de la repressió franquista. A la mateixa moció, els nacionalistes demanaran a la institució mallorquina que insti al Parlament de les Illes Balears a crear una comissió per tal d'investigar les violacions dels drets humans comesos pel règim franquista a les Illes Balears.

Finalment, el PSM tornarà a demanar al Consell de Mallorca que sufragui i erigeixi un monument emblemàtic a la memòria de tots els qui varen ser executats, perseguits o represaliats per haver defensat la democràcia i un règim de llibertats enfront de la sublevació militar de 1936 i la dictadura franquista. Els nacionalistes recorden que al text aprovat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa “es convida a les autoritats locals a que erigeixin monuments en memòria de les victímes del règim franquista". En aquest sentit, Alorda lamenta que “a diferència de totes les democràcies del nostre entorn, Mallorca no compta amb monuments de relleu a la memòria de tots aquells que moriren o patiren persecució per defensar la democràcia i les llibertats. Totes ells mereixen el nostre homenatge i el nostre record”.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: