"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 28/04/2010

El Senat admet a tràmit la proposta que permetrà l'ús de totes les llengües cooficials en la cambra, amb el vot en contra del PP

Pere Sampol, un dels impulsors de la iniciativa, considera "penós" que els senadors populars de les Illes Balears hagin "claudicat a la disciplina de vot imposada des de la direcció del partitâ€



El ple del Senat ha aprovat aquesta setmana la presa en consideració d’una reforma del reglament que ha de permetre l’ús normalitzat del català i de la resta de llengües cooficials de l'Estat en aquesta cambra. La iniciativa ha estat impulsada pel senador del PSM-Entesa Nacionalista Pere Sampol, juntament amb altres senadors del BNG, ERC, PNB, CiU, PSC, ICV, CC i del grup mixt. La admissió a tràmit de la proposta ha estat aprovada amb els vots del PSOE, i amb l'oposició del PP.

 

Sampol lamenta el vot en contra del Partit Popular i considera “penós que els senadors del PP de les Illes Balears hagin claudicat a la disciplina de vot imposada des de la direcció del partit”. Sobretot, perquè en les reunions prèvies els senadors de les Illes Balears hi havia participat activament.  

 

Sampol, a més, ha criticat durant la seva intervenció en el ple “l’odi manifest per una part important dels ciutadans i el seus representats polítics”, en referència al PP. Ha lamentat que les qüestions al voltant de la llengua siguin utilitzades com “arma llancívola” per donar suport a “un patriotisme excloent i anacrònic”.

 

Per això, ha defensat amb convicció el respecte i la protecció de les llengües cooficials, i en especial del català, “davant els atacs frontals contra la llibertat i els drets dels ciutadans a expressar-se en la seva pròpia llengua”.

 

Tot i això, Sampol s’ha mostrat satisfet pel resultat final de la votació ja que permetrà que la Cambra Alta debati aquesta iniciativa. Una modificació impulsada per més de 34 senadors nacionalistes que “per sentit comú reconeix el dret democràtic” d’utilitzar la llengua cooficial en totes les activitats parlamentàries i en una cambra que és el reflex de la representació territorial.

 

El secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, ha afirmat: "que el Senat es converteixi en una vertadera cambra de representació territorial passa forçosament per la possibilitat d'utilitzar amb normalitat les diferents llengües de l'Estat".

 

La iniciativa que es debatrà al Senat suposa una modificació de la disposició addicional 4a del reglament del Senat per emparar "el normal ús oral i escrit en el conjunt de l'activitat ordinària de la Cambra de qualsevol de les llengües que tinguin el caràcter d'oficials en alguna Comunitat Autònoma". També inclou una disposició transitòria perquè l'entrada en vigor sigui gradual.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: