"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 22/02/2012

PSM-IV-ExM rebutja el decret llei urbanístic del Govern perquè legalitza arbitràriament més de 60 assentaments clandestins a Palma

El grup municipal afirma que el Decret-Llei és el de “la insostenibilitat i la inseguretat jurídica†i insta a l’equip de govern de Cort perquè no sigui injust amb els ciutadans que han adquirit vivendes de forma legal



El portaveu del grup municipal, Antoni Verger, ha comparegut en roda de premsa avui migdia per tal d’explicar les greus conseqüències per a l’Ajuntament de Palma que es deriven de l’aprovació de Decret Llei de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible.

 

En primer lloc, Verger considera “una presa de pèl” que el mateix títol de la normativa aprovada aquesta setmana passada pel Govern de les Illes inclogui la paraula sostenible quan en realitat aquest decret llei “només aportarà insostenibilitat territorial, inseguretat jurídica i arbitrarietat política”.

 

Aquesta norma permet legalitzar els assentaments clandestins existents a Palma, i que l’Ajuntament comptabilitza en fins a 43 parcel·lacions. El grup municipal sobiranista i ecosocialista considera que n’hi ha molts més, com a mínim 60 assentaments clandestins en sòl rústic que ara entraran a formar part del sòl urbà municipal, tal com estableix la Disposició Transitòria 1ª. “És gravíssim que el decret llei obligui a l’Ajuntament de Palma a declarar com a sòl urbà les urbanitzacions il·legals que han degradat greument el sòl rústic de Palma els darrers 30 anys”.

 

Ciutadans de primera i de segona

 

El portaveu municipal argumenta que aquesta nova normativa elimina regulacions de caràcter general i objectiu  i premia als ciutadans infractors que han actuat al marge de la legalitat durant dècades. “El PP està creant un greuge comparatiu entre ciutadans de primera i ciutadans de segona que veuen com els qui han actuat de forma il·legal podran regularitzar la seva situació sense que l’Ajuntament els obligui ni tan sols a fer-se càrrec de les despeses dels serveis bàsics, com el de la xarxa de sanejament, incomplint directives europees com la 91/271/CEE, de 21 de maig de 1991”.

 

El cas de Son Oliver a Sant Jordi n’és un exemple clar d’aquestes construccions que constitueixen assentaments urbanístics il·legals de grans dimensions, causant un greuge comparatiu amb els mateixos veïns del poble de Sant Jordi que sí han adquirit legalment els seus habitatges.

 

Verger, a més, ha manifestat que l’agreujant d’aquesta nova situació es produeix perquè “aquest nou sòl urbà que aflorarà arreu de Palma representarà una càrrega per a l’Ajuntament pel que fa a l’enllumenat, asfaltat, etcètera. Tota una sèrie de serveis bàsics que el consistori haurà d’assumir i mantenir provocant una nova càrrega econòmica i pressupostària que fins ara no existia”.

 

El portaveu de PSM-IV-ExM considera imprescindible que l’equip de govern de Cort actuï de forma responsable i justa i, malgrat el Decret Llei no digui res al respecte i ho deixi tot a l’arbitrarietat política, com a mínim apliqui sobre els propietaris d’aquestes parcel·lacions il·legals el cost de tots aquests serveis bàsics, i l’obligació de les cessions urbanístiques i les llicències, “de la mateixa manera que ho han fet tot els palmesans que han adquirit propietats urbanístiques de forma legal”.

 

D’altra banda, Verger alerta que el decret llei, en el seu article 5, permet un augment de l’edificabilitat i densitat a sòl urbà en el marc de processos de “reordenació general”, obrint la porta a l’arbitrarietat política més absoluta, i possibilitant per exemple esbucar les vivendes socials del Camp Redó i augmentar l’edificabilitat dels solars per damunt del que permet el PGOU a aquella zona amb caràcter general. 





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: