"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 29/08/2013

El Govern polititza la gestió dels espais naturals en detriment dels criteris professionals

La coalició ecosobiranista denuncia la politització perversa en eliminar tres directors d’àrees naturals classificades com a “reserva natural†i “parc natural†i converteix en lliure designació la plaça de Direcció del Parc de la Serra de Tramuntana. “Sense una direcció amb criteris tècnics es posa en risc la conservació dels espais naturalsâ€



El grup parlamentari MÉS, en declaracions del seu portaveu per Menorca, Nel Martí, denuncia que la suposada reducció de l'estructura del Govern amaga una "perversa politització" de la funció pública, consistent en convertir places d'accés per concurs a places de lliure designació (d'elecció entre els funcionaris més afins), i d'executar una autèntica purga ideològica, de manera especial aprofitant la reestructuració del Sector Públic Instrumental.


La nova proposta de modificació de la relació de llocs de treball del Govern fa una passa més: materialitza una nova retallada en la conservació dels espais naturals i una politització de la gestió d'aquests espais. Els diputats de MÉS, Nel Martí i Antoni Alorda qüestionaran aquestes decisions en el Parlament als Consellers de Funció Pública i Medi Ambient.


La direcció del Parc e la Serra de Tramuntana “a dit”


A la mateixa Mesa Sectorial (de dia 25 de juliol) en la qual es convertia a lliure designació l'accés a la plaça de Cap de Servei del TIL, s'hi va dur també la Relació de Llocs de Treball que afecta a vàries places lligades a la Conselleria de Medi Ambient (encara no publicada al BOIB). Segons aquesta proposta, el Govern converteix la plaça de Director/a de la Serra de Tramuntana en plaça de provisió per lliure designació. Una decisió que, segons Nel Martí "va en la línia d'altres modificacions ja aprovades i que converteixen l'accés per concurs en accés per lliure designació, donant més rellevància a la discrecionalitat ideològica que a la competència tècnica”. Fins ara només hi havia la plaça del Director del Parc natural de Cabrera com a plaça de lliure designació. El grup MÉS denuncia que el Govern en lloc de modificar la situació dels directors de les reserves i parcs naturals en el sentit de donar-les de major professionalitat i independència, ha optat per la politització i dependència dels governs de torn.


En el cas de la Serra, se suma al canvi que va promoure el Consell de Mallorca de deixar com a única plaça del Consorci de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat a un càrrec polític.


Però les intencions del Govern van més enllà. En la Mesa Sectorial també va proposar incrementar el nivell de destí dels dos directors elegits per lliure designació, passant del 26 actual al 28, amb tots els increments retributius que se'n deriven. Aquesta proposta va ser finalment retirada pel Govern després que els sindicats posessin de manifest la seva il·legalitat.


S'eliminen tres directors i se sumen àrees de gestió


Amb la modificació de la RLLT s'eliminaven també tres directors de parcs o reserves. Les tres direccions eliminades són les de Mondragó, Cala d'Hort i s'Albufereta. Per a fer-ho efectiu, es converteix la plaça de Director/a del Parc Natural de Mondragó en una nova figura de Director Coordinador d'Espais Naturals Protegits, atorgant a l'únic funcionari de carrera (o sia l'única plaça consolidada d'entre tots els directors) unes funcions que ja desenvolupen altres funcionaris de la Conselleria, com per exemple el cap de Serveis d'Espais Naturals. Les tasques del Director/a del Parc Natural de Mondragó les assumeix el Director/a del Parc Natural de la Península de Llevant.


Per altra banda s'eliminen les places de Director/a del Parc Natural de Cala D'Hort, i de la Reserva Natural de s'Albufereta que seran assumides, respectivament, pel Director/a del Parc Natural de S'Albufera (que passarà a ser-ho de s'Albufera i s'Albufereta) i pel Director del Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera (que passarà a ser-ho dels Espais Protegits d'Eivissa i Formentera).


Antoni Alorda, diputat de MÉS considera que la reducció de tècnics per a la gestió de les àrees naturals protegides afectarà a la seva conservació i als criteris professionals de gestió, en la línia de Company que els gestors dels espais són únicament els propietaris.


Decisions no justificables tècnicament


Les raons exposades a la memòria justificativa de la modificació de la RLLT i que converteixen la direcció de la Serra de Tramuntana en una plaça de lliure designació, fan referència a l'extensió, la complexitat ambiental o altres que, en cap cas, es sustenten. La realitat és que Tramuntana té 63.084 ha i Cabrera 10.021,51, totes dues dirigides a través de càrrecs de lliure designació, no són les més extenses. Per exemple el Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera gestionada conjuntament amb la Reserva Natural d'es Vedrà tenen una extensió de 15.529,60 ha, sense comptar amb la part marina dels Illots de Ponent.


Per altra banda s'elimina el director de la RN s'Albufereta, de 211,43 ha, o el PN de Mondragó, de 750,25 ha, però en canvi es manté el director de la PN de Sa Dragonera, de 274,39 ha.


Parcs naturals del país valencià


MÉS destaca el paral·lelisme entre el que està passant a les Illes Balears i el procés promogut pel PP al País Valencià quan progressivament va anar anteposant els criteris polítics als professionals a l’hora de seleccionar els gestors dels parcs. El fet que els directors foren càrrecs de lliure designació i no escollits per mèrits professionals ha provocat que els llocs de treball en els parcs naturals s'hagin convertit en la forma de pagar determinats favors polítics. Segons han denunciat reiteradament des dels sindicats i els partits de l’oposició, hi ha casos flagrants: a Ignacio Palmer, ex-regidor de trànsit i seguretat quan governava el PP a Alcoi, l’any 2011 li van pagar la seua fidelitat a Francisco Camps amb el càrrec de director de Serra de Mariola i la Font Roja; Antonio J. Cases Mollar combina la seua activitat com a alcalde de la Vall d’Almonacid amb la de director de Serra d’Espadà; Teresa Vicente, farmacèutica de professió, es va convertir en directora del Desert de les Palmes i el Prat de Cabanes per la seua estreta amistat amb Maria Àngels Ramon Llin (qui fou consellera de Medi Ambient entre 1995 i 1999 en virtut de l’anomenat pacte del pollastre); el regidor del PP d’Alaquàs Miguel Tatay és responsable dels parcs de la Pobla de Sant Miquel i de Xera-Sot de Xera.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: