"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 16/06/2014

Amb el Govern Bauzá les llars illenques han reduït més d’un 5% la despesa mitjana

El Grup MÉS denuncia que, al mateix temps, augmenten la despesa privada familiar en sanitat i en educació: “amb les polítiques del PP les famílies d’aquest país som més pobres i més desigualsâ€



Avui s’ha publicat l’enquesta de pressupostos familiars de l’any 2013. De l’estudi es pot concloure que a les famílies i a les llars de les Illes Balears la crisi no ha tocat fons, tot i les proclames de recuperació del Govern del PP.

 

L’any 2011 la despesa mitjana per llar a Balears era de 29.154 euros, l’any 2012 de 28.444 euros, i l’any 2013 de 27.664 euros. És a dir, que des que governa el Sr. Bauzá les llars illenques baixen més d’un 5% la seva despesa mitjana.

 

Per altra banda, segons l’INE la taxa de variació de la despesa total reflexa una major contenció de la despesa per part de les famílies. Si l’any 2011 va ser d’un diferència de -8’9 en relació a l’any anterior, l’any 2012 va ser de -11’1 i l’any 2013 de -13’5.

 

Les dades també ens indiquen les prioritats que fan les famílies a l’hora de distribuir el pressupost. La portaveu adjunta del Grup MÉS, Fina Santiago, afirma: “Resulta preocupant que les famílies illenques es vegin obligades augmentar la despesa en sanitat i amb educació degut a la reducció de qualitat dels serveis públics fruit de les retallades del PP”.

 

Així, si l’any 2012 les famílies varen reduir la despesa en serveis mèdics, l’any 2013 s’han vist obligats augmentar-la. Ho indica la taxa de variació de la despesa mitjana per llar en serveis mèdics i paramètrics: l’any 2012 va ser d’un -30,4% en relació a l’any 2011. Idò l’any 2013 va ser d’un 20,5% en relació a l’any 2012. Les famílies han augmentat els pressupost familiar destinats a sanitat. Les llistes d’espera fan que les famílies cerquin solucions en el sistema sanitari privat, no sempre en forma de assegurances permanents, sinó  també en pagaments ocasionals per consultes i proves.

 

També passa amb l’educació: si la taxa de variació entre l’any 2011 i l’any 2012 va ser d’un 2’1 (el curs 2011-2012 es varen iniciar les retallades), la taxa de variació entre l’any 2012 i l’any 2013 és de 21’5: ara les famílies gasten més en educació.  S’ha de recordar que les AMIPAS ja fan temps que denuncien que l’aplicació del TIL ha forçat a moltes famílies a cercar professors de reforç fora de l’horari laboral, i els paguen amb el doblers de les famílies.

 

“Però el més greu de això es que són sols les famílies que tenen recursos econòmics que ho poden fer. Les que no ho poden fer han d’esperar les llistes d’espera i no poden compensar la falta de recursos pedagògics i de professorat a les escoles”. La conseqüència, segons Fina Santiago, és que “la cohesió social es va erosionant”.

 

La diputada del Grup MÉS conclou: “amb les polítiques del PP som més pobres i més desiguals. És necessari un canvi en les polítiques econòmiques i en les prioritats econòmiques. Sis anys de política neoliberal no ens treu de la crisi. S’ha d’invertir amb serveis públics que compensen i redueixen desigualtats socials, i s’ha de fer una política econòmica més centrada amb la creació de llocs de feina estables i manco amb el control del dèficit”.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: