"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 11/09/2014

Company reconeix que no sap on es feren les prospeccions no autoritzades de l’any 2013, i que no en va informar el president Bauzá

El Grup MÉS reclama més control, més transparència i accions legals contra les companyies que facin sondejos no autoritzats; i considera molt greu que el conseller no n’informàs el president



El conseller d’Agricultura i Medi Ambient, Biel Company, ha reconegut aquesta setmana al Parlament que no sap on es feren les prospeccions no autoritzades que es registraren a les aigües de Balears, com a mínim, els mesos d’abril i juliol de 2013, segons un informe del Govern fet públic aquest estiu. Company també ha reconegut que no va informar el president Bauzá de l’existència d’aquestes prospeccions no autoritzades.

 

Company ha volgut suavitzar l’informe de juliol de 2013, fet públic el passat mes d'agost, en què en resposta al Ministeri sobre el projecte de la companyia Seabird entre les costes de Catalunya i Balears, es constata que: “tenemos pruebas de que (...) en abril de 2013 se han realizado sondeos de prospección sísmica con  cañones de aire comprimido que han sido perfectamente audibles (...) en todo el mar balear”. Ara el conseller ha fet públic un nou informe (de dilluns passat) en què s’apunta que l’origen d’aquests sondejos podria situar-se fora del mar balear, tot i que no precisa on. Aquests informes, segons el diputat del Grup MÉS David Abril, “com a mínim són contradictoris”. A més a més, ha afegit Abril, “com és que just ara el Ministeri li demana ara al Govern sobre allò que la Conselleria de Company ja li va notificar el juliol de 2013?”.

 

D’altra banda, Biel Company també ha reconegut que no va informar el president Bauzá de l’existència d’aquests sondejos sísmics no autoritzats, cosa que des del Grup MÉS consideren molt greu, i motiu suficient com perquè el president cessi el conseller. “No es pot llevar ferro ara dient que el que hi havia eren 'renous', perquè si aquests es varen produir el mes d'abril i també el mes de juliol, vol dir que hi ha hagut diferents sondejos que independentment del seu origen, afecten les aigües de Balears i els seus ecosistemes. Això és el que diuen TOTS els informes del Govern”.

 

Abril reclama un paper actiu del Govern de Bauzá a dos nivells: primer, més contundència davant els fets, i que s’adoptin mesures judicials contra les companyies que han fet prospeccions sísmiques davant les nostres costes: “s’han fet sondejos davant les costes de Balears impunement, i el Govern es limita a cobrir l'expedient, sense ni tan sols reclamar al Ministeri que obri un expedient sancionador a la companyia”.

 

Segon, que la Conselleria faci seguiment sobre com poden afectar aquests sondejos als fons i els ecosistemes marins, cosa que no han fet tots aquests mesos:  “No ens conformam amb un informe que ara diu que no hi ha afectació, sense que durant més d'un any s'hagi fet el seguiment oportú per part de la Conselleria”, ha sentenciat Abril.

 

El Ministeri ha reobert un projecte per fer més prospeccions davant les nostres costes

 

Per altra banda, el conseller Company també ha informat que el Ministeri d’Indústria ha reobert la tramitació d’un projecte per fer prospeccions petrolíferes en el Golf de Lleó, l’expedient del qual havia caducat perquè la promotora va superar el termini legal per presentar l’informe d’impacte ambiental. Ara la companyia ha demanat la reobertura, i el Ministeri l’ha autoritzada.

 

Des del Grup MÉS insisteixen que cal plantar cara en tots els fronts necessaris davant el Govern de l’Estat per impedir que s’acabin fent les prospeccions petrolíferes davant les nostres costes, ja que les conseqüències serien nefastes per al medi ambient i per a l’economia del nostre país.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: